Kuinka paljon kestää selkäranka painetta?
On jaksettava jatkaa, vaik' välil' ei ois aihetta.


Tänään tosin päätin olla terve. Ostin pienen pussin sipsiä ja hieman irtokarkkeja, katsoin telkkaria ja yritin muistaa, millaista elämä oli puoli vuotta sitten.
Kuitenkin kolmatta sipsiä puraistessani vihlova kipu ja sitä seurannut verenmakuinen tulvahdus suussa palauttivat takaisin maanpinnalle.

Kävin kuvauttamassa poskiontelot tänään. Kuten arvata saattoi, kuvista ei selvinnyt juuri mitään oleellista kystan kannalta. Lisää murheita niistä kuitenkiin voitiin tulkita; poskiontelo oikealla puolella on tosiaan niin täynnä verta ja muuta nestettä, että kystan hädintuskin erotti. Tuo nyt oli vielä tosiaan odotettavissa, sillä hampaanpoiston jälkeinen haava vuotaa yhä, mutta se, että vasemmankin puolen onteloverkosto on lähes yhtä tukossa, tuli yllätyksenä. Vasemmalla puolella tulehdus on levinnyt jo otsaonteloon saakka, mikä vaatii hiukan tehokkaammat antibiootit, mahdollisesti punkteerauksen ja myöhemmin kontrollin.
Jälleen kerran puhutaan lähes oireettomasta ongelmasta, jonka todennäköisesti olisin jättänyt hoitamatta ilman tätä surullista farssia.

Mitta alkaa olla jo täynnä. Tahdon vain olla terve.
En tahdo kuulla, että kyllä se tästä helpottaa, tai että diabetes on todella huomaamaton tauti. Minulle se ei sitä ole, vaan joudun joka päivä huolehtimaan ja miettimään ja ratkaisemaan tilanteita, jotka muille (ja minullekin ennen) olivat itsestäänselviä ja arkipäiväisiä. Se piikki uppoaa minun nahkaan joka helvetin päivä.
Ja se, että näitä ongelmia löytyy koko ajan lisää.. Niin niitä tulee löytymään niin kauan, kuin elän. Ei toivottavasti tähän tahtiin, mutta kuitenkin.
Joo, totta kai diabetesta tutkitaan koko ajan ja 10 vuoden kuluttua hoitoon voi kuulua jo keinohaiman asentaminen, mutta ei se silti muuta sitä, että tauti on parantumaton ja saattaa tehdä jopa tavallisesta flunssasta tai virtsatietulehduksesta hengenvaarallisen.

Minä tiedän jo jotakin elämästä
jotain tiedät sinäkin
Kun vain uskallat lakata pelkäämästä
Paratiisin saat takaisin

(Timo Rautiainen & Trio Niskalaukaus - Lintu)

Kunpa kyse olisikin vain uskosta, toivosta ja peloista.

Ei näillä toki mitään suoranaista yhteyttä ole toisiinsa, siis diabeteksella, viisaudenhampailla ja ontelotulehduksilla. Ne vain kaikki sattuivat löytymään ja oireilemaan tänä syksynä sen verran, että vaativat operointia. Luonnollisesti ne vaikuttavat toisiinsa, mutta syy-seuraussuhteita on mahdoton selvittää.
Eikä tästä ketään pysty syyttämään. Kyllä minä pärjään.

Vaikken enää koskaan tekisi mitään
elämäni on muuttunut.